DOPRAVA ZDARMA v rámci České republiky a Slovenska při objednávce nad 3000 Kč (125 €) s DPH.

Vyber si ten správný 3D tisk: Srovnání metody FDM, SLA a SLS

3D tisk může laicky působit jako jedno řemeslo. Ovšem není tomu tak, 3D tiskových technologií existuje několik. Zřejmě už na tebe někde vyskočila zkratka FDM, SLA nebo SLS. Každá z těchto tří zkratek má své výhody a nevýhody, takže je důležité pečlivě zvážit, kterou technologii potřebuješ pro svůj koníček nebo pro konkrétní projekt. S přehledem ale můžeš ovládnout všechny. Pojďme si jednotlivé metody rozebrat blíž.

Pokud plánuješ 3D tisk využít pro podnikání, je potřeba to promyslet o krapet víc, zvážit své cíle, stav bankovního účtu, své zkušenosti a odhodlání učit se novým věcem. 

Je potřeba taky pořádně zvážit, jaký materiál bude nejlépe vyhovovat stanoveným potřebám a jak složité výstupy od 3D tisku očekáváš. S ohledem na výhody a nevýhody jednotlivých technologií lze dosáhnout dokonalého očekávaného výsledku výrobků a zároveň ušetřit čas i peníze. 

Trh 3D technologií je na výsluní. Výrobci se předhánějí v dokonalejších a přesnějších výsledcích. Takže si stačí jen správně vybrat a můžeš tisknout tvary a designy s velmi vysokou přesností, kvalitou a propracovanými detaily. Nevíš, kde a jak začít? Zkus tenhle článek, a třeba tě pak zláká i některý z našich 3D tiskových workshopů. 

Metoda FDM aneb to, co si běžně představíš pod pojmem 3D tisk 

Metoda FDM (fused deposition modeling) je nejběžnější technologií, která nabízí jednoduché a dostupné řešení pro laika i zkušeného tiskaře. Její hlavní výhodou je nízká pořizovací cena, snadná údržba a poměrně levné materiály (oproti materiálům pro SLA tisk). Je to tak, můžeš vytvořit hodně muziky (3D výtvorů) za málo peněz. Oproti SLA tiskárnám mají nižší kvalitu výstupů, u běžných věcí to ale vůbec nevadí. 

Tahle technologie je založená na postupném tavení a vrstvení tiskové struny neboli filamentu. Tiskárny mají vysokou odolnost vůči nárazům i tepelnému stresu, což znamená, že tisk není tolik náchylný na okolní prostředí. FDM tiskárny jsou ideální pro nadšence - začátečníky, hobby tiskaře, kutily ale i školní projekty. S klidem v duši můžeš tisknout klidně doma v ložnici. Jednoduché 3D modelování se dá poměrně snadno zvládnout, případně existuje spusta platforem, které nabízí STL modely zdarma. Nejlevnější FDM tiskárny se dají pořídit už kolem 5-6 tisíc. 

Výhody:

  • nízká cena 
  • jednoduchý tisk
  • snadná obsluha i údržba
  • rozmanitost materiálů
  • open-source upgrady 

Nevýhody: 

  • tisk může být o něco pomalejší, ale není to pravidlem
  • výtisky mají menší rozlišení, nedostahují tak jemných detailů

Přehled FDM tiskáren najdeš TADY. 

Resinový tisk: metoda SLA 

SLA (stereolithography) nabízí vyšší kvalitu výstupu, o to je složitější na realizaci, náročnější na podmínky a taky o něco dražší. Všechno ale něco stojí. Řemeslník musí být připravený investovat čas a peníz do vzdělávání o tom, jak tahle technologie funguje, jaké potřebuje podmínky a jak se o tiskárnu starat. SLA tiskárna se ti za to ale odmění dokonale propracovanými detaily a vysokou kvalitou výsledného materiálu. Umí vytvářet velmi tenké stěny a tvarově složité modely. Nevýhodou je vyšší pořizovací cena, potřeba čištění a dalšího zpracování a úprav výrobku po tisku.

Metoda funguje tak, že se v nádobě vytvrzuje fotopolymer (tekutý polymer) laserovým paprskem vrstvu po vrstvě. Resin je syntetická pryskyřice, vlastně takový tekutý plast. 

Výhody:

  • přesnost a dokonalé detaily 
  • hladké povrchy
  • rychlost tisku při větším počtu kusů najednou 

Nevýhody: 

  • složitější údržba a náročnost na okolní podmínky  
  • nutnost používat ochranné pomůcky 
  • nutnost úpravy výtisků 
  • vyšší tiskové náklady (oproti metodě FDM)
  • omezený upgrade 

Nabídku resinových tiskáren najdeš TADY. 

Metoda SLS zvládne zpracovat plast, kovy i keramiku

SLS (selective laser sintering) je založená na sinterování prášku materiálu laserem, který klade jednotlivé vrstvy na sebe. Tuto technologii lze použít pro tisk z různých materiálů, nejen z plastu a to je velké WOW. Jedná se o výkonnou technologii, která nabízí vysokou kvalitu výstupu a široký výběr materiálů, ale taky nutnost dalších úprav výtisků, vysokou náročnost na údržbu a cenu ve statisících.

Naši nabídku SLS najdeš TADY

Jak vybrat tu správnou tiskárnu pro podnikání? 

Výběr správné 3D tiskové technologie může být rozhodujícím faktorem pro úspěšnost podnikání. A to jak pro začínající podnikatele, tak pro stálice na trhu, pro které se může 3D tisk stát skvělým pomocníkem, usnadnit práci, ušetřit čas i peníz. 

Je potřeba si pečlivě rozmyslet potřeby a cíle. Probádat podobné oblasti, zvolit správný typ materiálů, požadavky na kvalitu výstupu a cenu. Ideální je si osahat a vyzkoušet různé typy 3D tisku i výtisků, a samozřejmě poradit se s odborníky. A tady přicházíme na řadu my:


Zeptej se - poradíme - jsme online, na telefonu i na mailu a naše znalosti a zkušenosti jsou tu k tvým službám.

Držíme pěsti s výběrem té správné 3D mašiny.