DOPRAVA ZDARMA v rámci České republiky a Slovenska při objednávce nad 3000 Kč (125 €) s DPH.

Novinky a inovace: Městský včelí úl s prvky 3D tisku

Včely jsou velmi důležitým členem ekosystému naší planety. Připadá na ně až 85 % opylování všech kvetoucích rostlin na světě. Ovšem kvůli chemickým přípravkům užívaným v zemědělství a úbytku přirozeného prostředí ve prospěch rozšiřování měst v posledních desetiletích pomalu a jistě včel ubývá. 

My jsme ale objevili způsob, jak proti tomuto klesajícímu trendu bojovat. Dostaňme včely do měst! To koukáš, že? Zdá se ti to nemožné? Hloupé? Pak jsi zvídavý člověk a odpovědi na své otázky dostaneš v dalších řádcích. 

Mít vlastní med je v posledních letech i rozkošný a moudrý marketingový tah. Své úly má i Letiště Václava Havla nebo Národní divadlo. Hojně toho využívají hotely, menší i větší firmy. I ty teď můžeš mít úl třeba na terase, balkoně nebo na střeše paneláku. Přesně k tomu totiž náš městský úl slouží. 

Městský včelí úl

Včelařství ve městech a obydlených oblastech 

Že je to hloupý nápad? Opak je pravdou. Včelkám se ve městech víc než daří. Ačkoliv město není jejich přirozené prostředí, nabízí jisté výhody a stejně tak i nástrahy, kvůli kterým se do úlu vrací jen silní jedinci. A to ve výsledku pomáhá celkovému zdravějšímu” stavu včelstva. Čísla mluví sama: 

  • Šance na přežití zimy je u včelstev v obydlených oblastech až o 25 % vyšší než mimo město.
  • V obydlených oblastech mají včely větší šanci na přežití, protože je tam méně přirozených predátorů.
  • Průměrná produkce medu v obydlených oblastech je vyšší (ve městě cca 12 kg, mimo město 7,3 kg).

Hlavní příčinou, proč se včelám ve městě daří líp než ve venkovských prostorech, je bohužel člověk a jeho nepříliš ekologická zemědělská průmyslová činnost způsobená především pesticidy. Oproti tomu ve městech nebývá flóra tolik chemicky zatížena a velkou výhodou je i rozmanitost rostlinných druhů, se kterými mohou vlčelky pracovat. Což se může pozitivně odrazit na výsledné chuti a kvalitě medu. 

Inovativní městský včelí úl 

Včela medonosná je velmi sociální hmyz. Tvoří trvalá společenstva, včelstva, která spolu bydlí, tvoří, staví a fungují v jednom domě zvaném úl. Ve spolupráci s celou řadou včelařů jsme vyvinuli tohle inovativní a designově atraktivní nové tvarové řešení úlů vhodných do městského prostředí. Aktuálně je několik úlů už v provozu a sbíráme samé radostné informace, jak se včelkám ve městech daří. 

S tímto nápadem přišel Adam Nerušil, student Ateliéru produktového designu na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně, a budoucí velké jméno české designové scény. Sám o svém výsledném produktu říká: Pro projekt jsem rozhodl z toho důvodu, že jsem hledal typ produktu pro svou bakalářskou práci a návrh inovativního včelího úlu mi připadal jako opravdová výzva. Zároveň se můj bratr pohybuje v oblasti včelařství už nějakou dobu, takže jsem si byl předem jistý, že mi zajistí mnoho kontaktů pro konzultace.” 

A tak se taky stalo. Adam teď pod naší taktovkou Richvalsky manufacturing startuje svůj první velký projekt do světa. Má naši plnou důvěru a podporu. První výsledky z testování v terénu mluví za vše: „Zaměřili jsme se hlavně na samostatné rámky a extrakci medu z medometů, zkoušky dopadly na výbornou.” dodává autor projektu.

Technické řešení 

Úl splňuje všechna potřebná kritéria k tomu, aby vše fungovalo, jak má. Obsahuje části na sběr medu i mateří mřížku a rodiště, aby včelstvo mohlo vesele růst. U našeho úlu jsou tři nástavky (hlavní části úlu), které nabízí prostor pro deset rámků. Atypické rozměry nástavku odpovídají velikosti využití rámků. Aktuálně je rozpracovaná i varianta, která bude vhodná pro klasický typ rámků. 

 

 

Podoba rámků nabízí inovativní řešení v podobě madel, které vezme včelař přímo do ruky. Nemusí tak k vyjmutí rámku s pláství používat kleště. Tenhle prvek je vyráběn pomocí 3D tisku a nemá žádné mechanické patenty. Je plně funkční ihned po vytisknutí, není třeba žádných dalších úprav. Madla jsou vyrobena z osvědčeného materiálu, který je vhodný pro styk s potravinami a naše zkušební včelky ho přijaly skvěle. Díky těmto inovativním madlům, které se dají sklopit, je možné s rámky lépe manipulovat a uskladňovat je, jelikož se samotná délka zmenší o 20 cm. Zároveň se takto vejde do medometu. 

Podstavec včelího úlu je z betonu. A je 3D tištěný. 3D tisk z betonu je další inovace, kterou náš včelí úl přináší. Betonové vrstvy dodávají celkovému vzhledu jedinečnou texturu. Velikost i kónický tvar (směrem nahoru se podstavec zužuje) podstavce je promyšlenou ochranou úlu proti parazitům a škůdcům, pro které je takto složitější se k úlu dostat. 

Proč chtít vlastní městský včelí úl?

Včelaření je koníček jako každý jiný. Je náročný a skýtá dřinu a utrpení v podobě píchanců (ty včelí jsou ovšem zdravé), ale taky radost z odvedené práce, z toho že se včelkám daří a samozřejmě z vlastnoručně vyrobeného lahodného medu, který může hladit chuťové buňky u tebe doma, a zároveň skvěle poslouží jako dárek, třeba k Vánocům. 

 Městský včelí úl přibližuje tohle hobby každému nadšenci, ať bydlí (nebo pracuje) kdekoliv. Je plně funkční a skvělým bonusem je jeho designový vhled (který může obohatit třeba i tvoje logo) a inovativní prvky, které svou promyšleností a funkčností usnadňují včelaři práci.

 

Městský včelí úl = funkčnost + inovace + design v jednom produktu. 

Dostaňme včely do měst. Je to vhodné prostředí, ve kterém se jim daří. Nemají příliš predátorů a městská zeleň nebývá chemicky ošetřena, což se pozná i na kvalitě výsledného medu. 

Včelí úly do firem 

Střechy městských budov často patří firmám a firmy v posledních letech často hledají způsob, jak se od ostatních odlišit. A ejhle, projekt firemního včelaření je na světě! 

My vás v tom nenecháme samotné. S včelím úlem od nás dostanete i celé včelařské know-how, které ovšem nemusí být na bedrech firmy. Pomůžeme vám s vyhledáním ideálního včelstva i nadšeného včelaře, který se o včelky bude starat, pokud to nechytne za srdíčko někoho u vás ve firmě.

A navíc, budete mít dokonalé, vlastní a jedinečné dárky pro své kolegy, oblíbené klienty či milé obchodní partnery ve formě vlastního stáčeného medu. A něco lahodného na zub, to jsou ty nejlepší dárky. 

 

Máte hlavu plnou otázek? Neváhejte se zeptat! Jsme tu pro vás na e-mailu idea@richvalsky.cz

nebo na telefonním čísle +420 730 516 782.

 

Mimochodem, věděli jste, že včely tančí? 

Tanec je jeden ze způsobů, jak mezi sebou včely komunikují. Slouží k informování ostatních včel o poloze nového zdroje potravy. Včelí tanec zkoumal a popsal už v roce 1965 německý zoolog Karl von Frisch.